Google+ Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Έλεγχος χρονισμού αυτοματισμού μηχανής με κνώδακες (Εκκεντροφόροι - cams)
Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν blog πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.

Έλεγχος χρονισμού αυτοματισμού μηχανής με κνώδακες (Εκκεντροφόροι - cams)

Κνώδακες ελέγχου χρονισμού 
Ο τερματικός διακόπτης μεταφέρει την εντολή
ανάλογα με το βαθούλωμα (ή εξόγκωμα) του κνώδακα

Κάθε μηχανή στην βιοτεχνία στην βιομηχανία ή στο σπίτι μπορεί να έχει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, που ο συνδυασμός τους φέρνει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Κάθε επαναλαμβανόμενη κίνηση έχει μια χρονική περίοδο που ορίζεται ως ο κύκλος της μηχανής.
Στην διάρκεια αυτού του κύκλου πρέπει να λειτουργήσουν διάφορα εξαρτήματα όπως βαλβίδες, ηλεκτρομαγνήτες, μοτέρ και άλλα στοιχεία του αυτοματισμού σε συγκεκριμένο εύρος μοιρών.
Ένας τρόπος για να συμβεί αυτό είναι και ο έλεγχος με κνώδακες.
Εξάρτημα ρύθμισης χρονισμού
Είναι μια μέθοδος που την βρίσκουμε σε παλιές μηχανές και σε σημερινές συσκευές με μικρό κόστος και απλό αυτοματισμό.

Ένας άξονας περιστρέφει το σύνολο των κνωδάκων έτσι ώστε σε μια πλήρη περιστροφή τους να αντιστοιχεί ένας κύκλος της μηχανής.

Σταθερά σε ένα σημείο και για κάθε κνώδακα, υπάρχει ο αντίστοιχος τερματικός διακόπτης που μεταφράζει την κίνηση σε ηλεκτρική επαφή ανάλογα με την θέση του κάθε βαθουλώματος (ή εξογκώματος).
Ο κάθε κνώδακας ρυθμίζεται μηχανικά με κλειδί για τον σωστό χρονισμό ή είναι από πριν κατασκευασμένος για σταθερό αριθμό μοιρών.

κνώδακες
Compact κουτί με κνώδακες 
Ο κνώδακας των φωτογραφείων, που είναι από παλιά μηχανή, αποτελείται από δυο πλάκες που η κάθε μια έχει 180° βαθούλωμα (ή εξόγκωμα). Ρυθμίζοντας την θέση του ενός, ως προς τον άλλο, πετυχαίνουμε ρύθμιση από 0° έως 180°, του μισού κύκλου της μηχανής δηλαδή. Ελέγχοντας όμως αν θα χρησιμοποιήσουμε την ανοιχτή ή κλειστή επαφή του τερματικού διακόπτη μπορούμε να έχουμε εύρος ρύθμισης από 0° έως 360°. Στην διάρκεια του κύκλου της μηχανής, ο συγκεκριμένος κνώδακας των φωτογραφείων, μας επιτρέπει μόνο ένα ανοιγόκλεισμα του τερματικού διακόπτη.

Οι κνώδακες είναι απλοί στην κατασκευή τους αλλά μειονεκτούν στην ακρίβεια που μπορούμε να

επιτύχουμε η οποία επηρεάζεται σχετικά εύκολα, κυρίως από μηχανικούς παράγοντες.

Κνώδακες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάζω όλα τα σχόλια